Duitsland kent een lange en bewogen geschiedenis, mede door de 2 door Duitsland gestarte wereldoorlogen. De geschiedenis van Duitsland is uitermate interessant, zeker het verband wat wij als Nederland hebben met Duitsland.
Duitsland toen het gesticht werd
Het bestaan van Duitsland als een aparte regio in centraal-Europa kan worden herleid tot de Romeinse bevelhebber Julius Caesar, naar het veroverde gebied ten oosten van de Rijn als Germania genoemd, dus het onderscheid uit Gallië (Frankrijk), die hij had veroverd. De overwinning van de Germaanse stammen in de Slag bij het Teutoburgerwoud (AD 9) verhinderd annexatie door het Romeinse Rijk. Na de val van het Romeinse Rijk, de Franken veroverden de andere West-Germaanse stammen. Toen het Frankische Rijk werd verdeeld onder Karel de erfgenamen in 843, het oostelijk deel werd Oost Francia. In 962, Otto I werd de eerste keizer van het Heilige Roomse Rijk, de middeleeuwse Duitse staat.
Duitsland in de de middeleeuwen
In de Hoge Middeleeuwen, de hertogen en prinsen van het rijk aan de macht ten koste van de keizers. Martin Luther leidde de protestantse Reformatie tegen de katholieke kerk na 1517, als de noordelijke staten protestant geworden, terwijl de zuidelijke staten bleef katholiek. De twee delen van het Heilige Roomse Rijk botste in de Dertigjarige Oorlog ‘(1618-1648), die desastreus zijn voor de twintig miljoen burgers was. 1648 markeerde het effectieve einde van het Heilige Roomse Rijk en het begin van de moderne natiestaat systeem, met Duitsland verdeeld in tal van onafhankelijke staten, zoals Pruisen, Beieren en Saksen.
De 19e eeuw
Na de Franse Revolutie en de Napoleontische oorlogen (1803-1815), feodalisme vielen weg en het liberalisme en nationalisme botste met reactie. De 1848 Maart Revolutie mislukt. De Industriële Revolutie gemoderniseerd de Duitse economie, heeft geleid tot de snelle groei van de steden en de opkomst van de socialistische beweging in Duitsland. Pruisen, met zijn hoofdstad Berlijn, groeide de macht. Duitse universiteiten werd wereldklasse centra voor de wetenschap en de geesteswetenschappen, terwijl de muziek en de kunsten bloeiden. Eenwording werd bereikt met de vorming van het Duitse Rijk in 1871 onder leiding van de Pruisische kanselier Otto von Bismarck. De nieuwe Reichstag, een gekozen parlement, had slechts een beperkte rol in de keizerlijke regering.
De 20e eeuw
Tegen 1900, de Duitse economie geëvenaard Britain’s, waardoor koloniale expansie en een marine-race. Duitsland leidde de Centrale Mogendheden in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) tegen Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en (in 1917) van de Verenigde Staten. Verslagen en deels bezet, werd Duitsland gedwongen om herstelbetalingen te betalen door het Verdrag van Versailles en was ontdaan van zijn koloniën, evenals Poolse gebieden en Elzas-Lotharingen. De Duitse revolutie van 1918-1919 afgezet de keizer en de koningen, die leidt tot de oprichting van de Republiek van Weimar, een instabiele parlementaire democratie.
Het derde rijk
In de vroege jaren 1930, de wereldwijde Grote Depressie raakte Duitsland hard, de werkloosheid steeg en mensen verloren het vertrouwen in de overheid. In 1933, de nazi’s onder Adolf Hitler aan de macht kwam en een totalitair regime gevestigd. Politieke tegenstanders werden gedood of gevangengenomen. Agressief buitenlands beleid van Nazi-Duitsland nam de controle van Oostenrijk en delen van Tsjecho-Slowakije, en de invasie van Polen leidde de Tweede Wereldoorlog. Na het vormen van een pact met de Sovjet-Unie in 1939, Hitler en Stalin verdeelde Oost-Europa. Na een “nep oorlog” in het voorjaar van 1940 de Duitse blitzkrieg geveegde Scandinavië, de Lage Landen en Frankrijk, waardoor Duitsland de controle van bijna heel West-Europa. Alleen Groot-Brittannië stond tegenover. Hitler de Sovjet-Unie in juni 1941, een bereik te ver. De systematische genocide programma bekend staat als The Holocaust gedood zes miljoen Joden in Duitsland en het Duits-bezette gebieden, evenals vijf miljoen Polen, zigeuners, Slaven, Sovjets, en anderen. In 1941, echter, de Duitse invasie van de Sovjetunie wankelde, en na de Verenigde Staten de oorlog ingevoerd, Groot-Brittannië werd de basis voor enorme Anglo-Amerikaanse bombardementen op Duitse steden. Duitsland vochten de oorlog op meerdere fronten via 1942-1943. Na de geallieerde invasie van Normandië (juni 1944), werd het Duitse leger teruggedrongen op alle fronten tot de definitieve ineenstorting van mei 1945.
Na de 2e wereld oorlog
Onder de bezetting door de geallieerden, werden Duitse gebieden afgesplitst, denazificatie plaatsvond, en de Koude Oorlog leidde tot de splitsing van het land in het democratische West-Duitsland en het communistische Oost-Duitsland. Miljoenen etnische Duitsers vluchtten uit communistische gebieden in West-Duitsland, die een snelle economische expansie meegemaakt, en werd de dominante economie in West-Europa. West-Duitsland was weer ingeschakeld in de jaren 1950 onder auspiciën van de NAVO, maar zonder toegang tot kernwapens. De Frans-Duitse vriendschap werd de basis voor de politieke integratie van West-Europa in de Europese Unie.
In 1989 werd de Berlijnse Muur verwoest, de Sovjet-Unie instortte en Oost-Duitsland werd herenigd met West-Duitsland in 1990.
Huidige tijd
In 1998-1999, Duitsland was een van de stichtende landen van de eurozone. Duitsland blijft een van de economische grootmachten van Europa, dragen ongeveer een kwart van de eurozone jaarlijkse bruto binnenlands product. In de vroege 2010s, Duitsland speelde een cruciale rol in de pogingen om de escalerende eurocrisis op te lossen, met name ten aanzien van Griekenland en andere Zuid-Europese landen.